A betongyártás egy komplex, sokak számára boszorkánykonyhára emlékeztető folyamat, melyhez mindenki más receptet használ. De mi is az a 3 tipp, melyet követni kell a használható beton összeállításához? Cikkünkben bemutatjuk:

A betongyártás tudománya

A betongyártás talán annyiban hasonlít a főzéshez, hogy a megfelelő recept ismeretével sok-sok, egymástól különálló anyagból valami egészet alkothatunk, ám természetesen a betongyártás nem ennyire egyszerű. Nem véletlen, hogy a tökéletes és az adott feladatra megfelelő betont szakemberek állítják elő, ám ennek ellenére sem árt tudni azt a néhány tippet és lépést, mely a betongyártás alapját is adják, maguknak a szakembereknek is.

A betongyártás alkotóelemeinek aránya

Azt, hogy a betongyártás során mégis miből mennyi kell, és milyen arányban, azt elsődlegesen nem más határozza meg, minthogy pontosan milyen célra szeretnénk szánni az lebetonozásra szánt felületet. Amire viszont mindentől függetlenül kell figyelni, az a túlvizezés, hiszen csakis annyi vizet szabad használni a cementhez, mely pont elég számára ahhoz, hogy megkössön. Ezt pedig nem máshogy lehet elérni, minthogy csak addig adagoljuk bele a vizet, míg nem folyik szét a keverékünk.

A betongyártás során a szemcseméret is fontos

Érdemes tudni, hogy a beton alapját adó sóder maga alapvetően több különböző méretű szemcséből áll. A nagyobb méretű szemcsék feladata nem más, mint a szilárdság elősegítése, míg a kisebb szemcsék kitöltik azt az űrt, mely a nagyobb kavicsok között keletkező résekben találhatóak. Sokan vannak olyanok is, akik épp emiatt alapvetően úgy határozzák meg a sódert, mint homok és kőzúzalék. Amire a betongyártás ezen részében érdemes figyelni az az, hogy szerves anyag, vagy anyagrög ne kerüljön a sóderbe, hiszen ebben az esetben nem fog megkötni rendesen a cement, így terhelésre meg fog kötni.

A betongyártás türelemjátéka: a cement megkötése

Szokták mondani, hogy a cement megkötése egy életen át tart, ám természetesen valójában 28 nap kell számára kikeverés után ahhoz, hogy 90%-ban megkössön a cement a betonba. Érdemes tudni, hogy ez a folyamat már a bedolgozási idő alatt megindul, ezért szoktak vele számolni betongyártás tekintetében is. Figyelni kell arra, hogy a felhasználás előtt semmiképp se érje víz a cementet, különben azonnal megkezdődik a kötési folyamat, mely meglehetősen keresztül fogja húzni számításainkat.

Betonnal kapcsolatos gyakori keresések:

Betonszállítás Budapesten és környékén! Minőségi beton kedvező áron, mixer beton ár, transzportbeton, 1m3 beton ára, földnedves beton ára, kész beton ára, mennyibe kerül egy köbméter beton? Mikorra tudják kiszűllítani a betont? Mennyibe kerül a betonszállítás? ...

Bizonyára Önnek is sok kérdése van, hívjon telefonon és segítünk!

Elsőrangú, betonbiztos minőség

„Időtálló színvonal, 1999 óta!”

Hívjon!

+36 30/500-5883